Geoblog.pl    MisiaLech    Podróże    USA - FLoryda, Kalifornia, Nevada, Arizona, Hawaje, Nowy Jork    Key West - miasto Hemingwaya
2004
lut

Key West - miasto Hemingwaya

Stany Zjednoczone
Stany Zjednoczone, Key West

No i nadszedł dzień, który rozpoczyna naszą 20 dniową podróż po południowych atrakcjach USA wieńczącą już prawie roczny pobyt na Florydzie.

Dodam jeszcze kilka informacji dotyczących niniejszego opisu podróży:
- jest robiony z perspektywy czasu - kilka lat po powrocie, więc wszelkie wpisy są na tyle bogate, na ile pozwala nasza pamięć...
- staraliśmy się odszukać jak najwięcej naszych elektronicznych zdjęć okolic, ale w tamtych czasach powszechne było jeszcze odbijanie na papierze...a zdjęcia cyfrowe robiliśmy głównie sobie nawzajem, a wyglądaliśmy wtedy jeszcze sporo młodziej :)...
- trasa rozpoczyna się w Key West, FL, gdzie spędziliśmy ostatni rok przed podróżą w ramach programu "Internship USA" na studenckiej dziekance. A jeśli mowa o tym programie to generalnie polecamy wszystkim studentom (z perspektywy czasu bardzo miłe wspomnienia, jak również bardzo pomocny wpis w CV :))!!

Wracając do Key Westu - bardzo atrakcyjna miejscowość turystyczna, docelowy punkt vojaży trasą Highway 1 wzdłuż wschodniego wybrzeża od samej północy USA, aż do najdalej na południe wysuniętej miejscowości USA, czyli właśnie Key West. Stąd jest już tylko 90 mil na Kubę, co również da się zauważyć po często łapanych kubańskich imigrantach. Obowiązuje zasada "dry foot", czyli imigranci złapani na brzegu zostają, a złapani w wodzie są zawracani.
Nie będe opisywał tutaj wszystkich ciekawostek i historii, które mieliśmy przez ten cały rok pobytu w tej miejscowości i okolicach, gdyż każdemu zainteresowanemu wyjazdem do USA polecam to miejsce jako obowiązkowe do odwiedzenia :) Zgodnie z przewodnikami, podstawowymi miejscami do zobaczenia tutaj to: "staromiejska" uliczka Duval - polecamy szczególnie zachody słońca na końcu tego bulwaru, muzeum w domu Hemingwaya - w końcu właśnie tutaj powstała powieść "Stary człowiek i morze", pub SloppyJoe, gdzie są również pamiątki po Hemingwayu, który jednak dla nas (nie do końca entuzjastów muzyki country) do końca nie przemawiał...Generalnie polecamy wypożyczenia mopeda i objazd całej wyspy, łącznie ze wszystkim plażami. Na przełomie października i listopada odbywa się tutaj coroczna Fantasy Fest - czyli ogromna parada poprzebieranych ludzi i ciężarówek - zjeżdża się wtedy na weekend mnóstwo turystów, choć trzeba zaznaczyć, że Key West ma sporo mieszkańców i turystów -homoseksualistów, więc wiele atrakcji i klubów jest specjalnie dla nich przeznaczona (to wpływa również na bardzo tolerancyjny klimat panujący w tym kolorowym miasteczku).

Dostać się do Key Westu jest najlepiej z lotniska w Miami (lub obok Fort Lauderdale) autobusem Greyhound - jazda ok 4h. Dodam jeszcze, że jak to na południu bywa, główny sezon turystyczny jest tutaj od grudnia do ok maja (srednio 25st C), póżniej od sierpnia do pazdziernika panuje sezon huraganowy, co sporadycznie (raz na 2 lata) skutkuje ewakuacją całej wyspy na ląd w kierunku północy.
Z innych atrakcji, które udało nam się zobaczyć wcześniej na Florydzie, a które nie będą zawarte w tej podrózy, możemy polecić Kennedy Space Center w Cape Canaveral (stąd odlatują promy kosmiczne), Universal Studio w Orlando (naprawdę atrakcyjny park rozrywki) i przejazd przez Everglades National Park pomiędzy krokodylami...Taka wycieczka na około Florydy nie powinna zająć więcej niż tydzień wypożyczonym samochodem.

zwiedzili 6.5% świata (13 państw)
Zasoby: 94 wpisy94 5 komentarzy5 780 zdjęć780 0 plików multimedialnych0

Nasze podróżewięcej